Tudomány

Gyógyító botox

24.hu
24.hu

2010. 10. 06. 10:42

Brit kutatók szerint a "finomított" botox biztonságosabban alkalmazható idegrendszeri betegségek kezelésére.
Korábban a témában:

Brit kutatóknak sikerült egy baktérium – a Clostridium botulinum anaerob – által termelt toxin, a botulinum molekuláinak a “szétdarabolását” és “újraépítését” újszerűen megoldaniuk. Az így kapott “finomított” botox biztonságosabban alkalmazható idegrendszeri betegségek kezelésére.

Az utóbbi években a botulinum – mely idegméregként ránctalanító hatásairól ismert – gyógyszerként elterjedt a neurológiában, ahol a Parkinson-kórral járó remegés enyhítésére és fájdalomcsillapítására alkalmazzák.

Ez év júliusában Nagy-Britannia elsőként engedélyezte a migrénes fejfájás csillapítására szolgáló botoxkészítmény forgalmazását.

Az új eljárással lehetővé válik botoxalapú biztonságosabb és olcsóbb gyógyszerek előállítása. A kutatók úgy vélik, hogy a botox tartós fájdalomcsillapítóként is beválhat. A módszerrel távlatilag lehetővé válhat olyan készítmény előállítása, amelynek egyetlen injekciója 4-6 hónapra megszabadítja a pácienst a szenvedéseitől.

ÍGY KÉSZÜL A FINOMÍTOTT BOTOX

A Medical Research Council tudósai megtanulták a botulinum molekuláit alkotó “építőköveket” külön-külön is előállítani, majd a továbbiakban “összekapcsolni” ezeket.

A kutatók úgy “építkeznek” vele akár egy molekuláris LEGO-val.

Az “összekapcsolási” eljárásnak köszönhetően egy “finomított” botoxszerű molekula jött létre, amelyet igen egyszerűen lehet alkalmazni a gyógyászatban, viszont mentes a nemkívánatos toxikus mellékhatásoktól

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.