Tudomány

Rejtélyes törzsre bukkantak Amazóniában

Eddig ismeretlen és érintetlen népcsoportra találtak tudósok Brazíliában a perui határ közelében.

Hihetetlen, hogy a mai napig élnek olyan indiánok Dél-Amerikában, akik teljesen elszigetelten élnek a többi kultúrától. Egy friss brazil sajtóközlemény megerősítette, hogy egy 200 főből álló, eddig ismeretlen törzset fedeztek fel Amazóniában.

A kutatók úgy tartják, további 14 érintetlen népcsoport élhet a brazil őserdőkben, összesen 2000 főt számlálva. A brazil indiánokkal foglalkozó Brazil Nemzeti Őslakos Alapítvány – a FUNAI – 68-ra teszi az eddig felfedezetlen törzsek számát.

Az újonnan felfedezett törzs szalmával fedett épületekben lakik, kukorica, banán, földimogyoró és más növények termesztésével foglalkozik. A Brazil Nemzeti Őslakos Alapítvány vette észre először a házaikat az erdei tisztásoknál műholdas térképeken, de csak áprilisban egy repülőgép-expedíció tudta megerősíteni a törzs létezését.

Az őslakosokat az illegális halászat, fakitermelés, orvvadászat, olajkutatók és a kábítószer-kereskedők is fenyegetik. A brazil kormány 1988-ban alkotmányban rögzítette az indiánok törvényes tulajdonjogát az általuk birtokolt földjükhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik