Tudomány

95 gén határozza meg a vérzsírszintet

Az eredmények segíthetnek a szívinfarktus megelőzésében és kezelésében.

A Massachusettsi Kórház kutatója, Sekar Kathiresan vezette 200 fős nemzetközi kutatócsoport több mint százezer európai gyökerű ember géntérképének vizsgáltából azonosította a vérzsírokra és a vérkoleszterinszintre ható géneket.

A vérzsírok létfontosságúak a sejtek számára, ám képesek zsírpárnákká összetömörülni, beszűkítve az ereket, és nehezítve a vérellátást.

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy egyes emberek így magas vérzsírszintet örökölhetnek, mások alacsonyt. Azt is befolyásolják ezek a gének, hogy az általunk elfogyasztott táplálék milyen hatással van a koleszterinszintünkre.

A génvariánsok felfedezésével több út is nyílik olyan gyógyszerek előállítására, amelyek segítenek a rossz koleszterinszint és a vele kapcsolatos betegségek enyhítésében.

A szív- és érrendszeri betegségek különösen a fejlett országokban gyakoriak, és világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.

A dohányzás, a zsíros ételek, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és más életmódi szokások szintén növelik a vérzsírszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik