Tudomány

Dinoszauruszból repülőgépet

Pteroszaurusz-es-repulo(1024x768).png (pterosaurus, repülő, terv, )
Pteroszaurusz-es-repulo(1024x768).png (pterosaurus, repülő, terv, )

A pteroszauruszok, azaz a "szárnyas gyíkok" ihletik az amerikai repülőgép-tervezőket, akik 65 millió évvel ezelőtti "megoldásokat" alkalmaznak.

A pteroszauruszok 160 millió évén át, egészen 65 millió évvel ezelőtti kihalásukig, sikerrel “alkalmazták” a csonttaréjt. A Floridai Egyetem és a Texasi Műszaki Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a szárnyas gyíkok nem csupán a párválasztás miatt tettek szert a fejékre.

A kutatók olyan repülőgépet terveztek, amelynek függőleges vezérsíkja a farokrészről a fejtetőre került, lényegesen javítva ezzel a manőverezési képességet. A pteroszauruszok inspirálta megoldásokat egyébként már alkalmazzák a pilóta nélküli gépeken is.

A szárnyas gyíkok esetében igen nagy volt a változékonyság, ami a szárnyak fesztávolságát és a csonttaréj méretét illeti, így a pteroszauruszok által “kifejlesztett” megoldások különféle rendeltetésű repülőgépeknél alkalmazhatók. Az élővilágban rengeteg olyan megoldás született az evolúció során, amelyeket a mérnöki tudomány csak napjainkban vált képessé alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik