Tudomány

Szuperegészséges víz Kínából

Kínai tudósok a víz kémiai összetételét megváltoztató új tömeggyártási módszerre jöttek rá.
Korábban a témában:

A keleti ország kémikusai szerint, az úgynevezett kis mennyiségű dihidrogán-monoxidot tartalmazó könnyűvíz jótékony az élő szervezetekre. Ezért kutatásokat kezdtek, hogyan lehetne tömeggyártásban kivonni a deutériumot – azaz a nehéz hidrogént – a vízből, létrehozva ezzel ipari mennyiségben a világ egyik legegészségesebb napi fogyasztásra szánt italát.

Egy 2003-ban megjelent tanulmány szerint a növények gyorsabban nőnek a könnyűvíztől. Három évvel ezelőtt egy kísérlet azt mutatta ki a folyadék rendszeres fogyasztása a rákos betegek élettartamát is meghosszabbítja.

A kínaiak optimisták, Feng Huang kutató szerint sikerült a legolcsóbb, leghatékonyabb, legármatlanabb tömeggyártási technológiát kifejleszteni a könnyűvíz előállítására. Az új módszer platina katalizátorral működik, mely gyorsan eltávolítja a deutériumot a vízből, 150 ppm-ről 125 ppm-re csökkentve az anyag deutérium koncentrációját.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kínai víztisztításról (Popular Science)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.