Tudomány

Csillagközi utazást vállalnának az amerikaiak

Az USA védelmi minisztériuma pályázatot írt ki az ötletelésre. Véleményük szerint a jövő évszázadban megvalósulhat a nagy álom.

Kapcsolódó cikkek

Csillagközi utazás ötletére írt ki pályázatot az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatási ügynöksége, amely szerint a tervek egy évszázad múlva valósulhatnak meg.

A győztes 1 millió dolláros (187,3 millió forint) jutalomban részesül. Ez elősegíti majd olyan ötletek kidolgozását, amelyek megvalósítására a magánszektor vállalkozhat.

A pályázat kiíróit nem érdeklik az olyan “közeli” célpontok, mint a Mars, ahogy “robotlegénység” küldése sem. A Földhöz legközelebbi csillag viszont 40 billió kilométerre van, ahová a jelenkori leggyorsabb rakétával négyezer év alatt lehetne eljutni.

“Nem új rakétatechnika kifejlesztéséről van szó, sokkal inkább a világűrben való életről, amelynek orvosi, élelmezési és etikai vonatkozásai vannak” – nyilatkozta David Neyland, a kutatási ügynökség taktikai technológiai részlegének igazgatója.

Eddig 150 pályázó jelentkezett, köztük van Craig Venter, aki úttörő szerepet játszott az emberi genom feltérképezésében, jelenleg pedig a mesterséges élettel és az alternatív üzemanyagokkal foglalkozik.

A pályázatokat egy orlandói konferencián mutatják be, az ügynökség novemberben hirdet győztest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik