Tudomány

Vizet találtak a tojásbolygó holdjain

A bizarr kisbolygó két holdján is biztos, hogy kristályos vízjég rejtőzik.

A Haumea törpebolygó a Naprendszer szélén, a Plútón is túl a Kuiper-övben kering. Mérete egytizede a Földének, szokatlanul megnyúlt, ellipszis formája van, és a csillagászok 2007 óta tudják, hogy felszínét kristályos vízjég borítja. A bolygó holdjait a 310 km-es Hi’ika-t és a 85 km-es Namaka-t mindez idáig nem tudták megvizsgálni, de gyanították, hogy az égitestek szintén tartalmazhatnak vizet.

A feltételezést egy francia-spanyol kutatócsoportnak az Európai Déli Obszervatórium 8 méteres távcsövekből álló Yepun rendszerével sikerült igazolnia.

A Haumea érdekessége, hogy nemrég felvetették a csillagászok, hogy belsejét radioaktív anyagok fűtik. A sugárzó ásványok hatásának tulajdonítják a tojásbolygót tarkító nagy vörös folt kialakulását és a bolygó mélyebb rétegeiben rejlő olvadt víz esetleges jelenlétét.

 

A GYERMEKÁLDÁS BOLYGÓJA

A Haumea egy, a Kuiper-övben keringő törpebolygó. Tömege a Plútó harmada. 2004-ben fedezték fel. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2008. szeptember 17-én hivatalosan is törpebolygóvá nyilvánította, és Haumeáról, a gyermekszülés hawaii istennőjéről nevezte el.

A Haumea elnyúlt alakja, holdjainak, valamint a pályáján lévő többi kisbolygó megléte arra utal, hogy a nem túl távoli múltban két kisbolygó ütközéséből jött létre.

285,4 év alatt kerüli meg a Napot. Egy nap a Haumeán 3,9 óra. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik