Tudomány

Okosabbak a csimpánzok, mint egy négyéves

Német kutatók összehasonlító kísérletekkel bizonyították, hogy az emberszabású majmok gondolkodás terén az embergyerekekkel versenyezhetnek.

A kísérletek elején a Daniel Hanus és Natacha Mendes lipcsei kutatók által vezetett csoport egy földimogyorót helyezett el egy vastag műanyag cső alsó végén, és egyúttal vizet bocsátottak az állatok rendelkezésére – ám egyik majomnak sem jutott eszébe, hogy vizet öntsön a csőbe, hogy az felemelje a mogyorót, lehetővé téve, hogy az állat hozzá jusson a táplálékhoz.

Ha azonban a majmoknak mutattak egy víz tetején lebegő földimogyorót, a csimpánzok egyötödének eszébe ötlött, hogy Archimédesz törvényét alkalmazva szájában vizet vigyen a csőhöz, majd addig töltögesse, amíg el nem éri a mogyorót. Az orangutánok ugyanakkor mind csődöt mondtak a kísérletnél.

Később négy és nyolc év közötti gyerekek kapták ugyanazt a feladványt, mint az emberszabásúak. Míg a nyolcévesek 58 százaléka jutott el a megoldáshoz, addig a négyéveseknek mindössze nyolc százaléka járt sikerrel.

Az egyik csimpánz trükkje még a kutatókat is meglepte: ő ugyanis belevizelt a csőbe, hogy azt követően jóízűen elmajszolja az elérhetővé vált mogyorót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik