Tudomány

Hárommilliárd légkörfotó a Földről

Ötéves "pályafutása" során a Calipso francia-amerikai műhold ennyi felvételt készített a Földről, az összegyűjtött adatok tízezer-ötszáz DVD-t, vagy hetvenötezer CD-t töltenének meg.

A Calipso – hosszabb nevén: a Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations – az A-Train nemzetközi űrkutatási program része, amelynek keretében hat különféle műholddal vizsgálják egyszerre a Föld légkörét.

A 2006 áprilisában pályára juttatott műhold eddig 1,2 millió kilométert tett meg bolygónk körül keringve. Feladata a függőleges légköri profilok mérése 30 méteres felbontással, a levegőben jelen levő egyszerű részecskéket, folyadékcseppeket és felhőket figyeli a nap 24 órájában.

Legfontosabb műszere a radarhoz hasonlatos elven működő lidar – Light Detection and Ranging -, amely polarizált lézernyalábokat bocsát ki, s a visszavert fény alapján következtet a felhőzet tulajdonságaira.

Mint Chip Trepte, a Calipso-projekt kutatója kiemelte, a műhold azt figyeli, hogy a felhőzet és a légkörben lévő aeroszolok miként befolyásolják bolygónkon a felmelegedési és lehűlési “mintázatokat”.

Ismertetése szerint a lidar 20 lézerimpulzust bocsát ki másodpercenként. Az impulzusok mindegyike csupán a másodperc húszmilliomod részéig tart, azaz a lézer eddig összességében egy percig működött.

A Calipso igen értékes adatokkal szolgál az éghajlatról, az időjárásról és a levegő minőségéről. A műholdnak köszönhetően immár tudjuk, hol találhatók a légkör szennyezett rétegei, és ezek hogyan vándorolnak bolygónk körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik