Tudomány

Bajok vannak az új Szojuzzal?

A Szojuz TMA-02M űrhajó közép-európai idő szerint pénteken kora hajnalban, a tervezettnél 4 perccel korábban dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. Egyik hajtóműve nem úgy működött, mint várták.

A bajkonuri űrrepülőtérről közép-európai idő szerint kedden indult űrhajó egyik hajtóművével kapcsolatban kifogások merültek fel – mondta el a sikeres csatlakozást követő sajtóértekezletén Vlagyimir Popovjin, a Roszkoszmosz elnöke a Moszkva melletti Koroljovóban lévő repülésirányítási központban.

Az űrhajó utasai közép-európai idő szerint 2.30-kor kinyitották a zsilipeket és átmentek az űrállomásra, ahol a 28. űrexpedíció tagjai, Andrej Boriszenko és Alekszendr Szamokutyajev orosz, valamint Roland Garan amerikai űrhajósok várták őket.

Boriszenko, Szamokutyajev és Garan április óta van az űrállomáson, és a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz TMA-21 fedélzetén, szeptember 8-án tér vissza a Földre.

A most érkezett űrhajósok mintegy 150 kísérletet végeznek majd el, a két orosz űrhajós kilép a világűrbe és felszerel egy berendezést az űrállomásra, a hatfős személyzet egy orosz és két amerikai ünnepnapon pihen, továbbá fogad egy amerikai űrkompot, és Volkov parancsnok online előadást tart az Orosz Népgazdasági és Közigazgatási Akadémia hallgatóinak.

A Szojuz TMA-02M a korábbi Szojuz űrhajók korszerűsített változata, amelyen számos fedélzeti rendszert digitalizáltak. A mostani az új típusú űrhajó második kísérleti útja, az elsőt idén márciusban tette meg, s a harmadikra a tervek szerint idén november 30-án indul el.

A Koroljovban pénteken hajnalban tartott sajtóértekezleten a NASA képviselője bejelentette: idén ősszel az űrállomásra érkezik az első magán-teherűrhajó, az amerikai SpaceX társaság Dragon típusú űrjárműve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik