Tudomány

Elindult az űrbe egy új Szojuz

A Szojuz TMA-02M új típusú űrhajó fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy japán űrhajóssal közép-európai idő szerint kedden 22.13-kor elindult a Kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi űrállomásra.

Szergej Volkov orosz, Mike Fossum amerikai és Szatosi Furukava japán űrhajós öt hónapot tölt majd az állomáson. Volkov másodszor, Furukava először és Fossum harmadszor vesz részt űrexpedícióban.

A Szojuz TMA-02M az új, digitális Szojuz második darabja, amelyen már kijavították az elsőn, a TMA-01M-en elsősorban a kijelzőknél tapasztalt hibákat. Gyártója az Energija rakéta- és űrkutatási korporáció, amelynek munkatársai a 2002 óta 21 repülést teljesítő TMA típusú űrhajó alapján tervezték meg az új változatot. Az új modellen a korábbi irányítási, navigációs és telemetrikus rendszereket, valamint a központi számítógépet kis méretű, digitális berendezésekkel helyettesítették.

Az űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint június 9-én, 23.22-kor kapcsolódik az űrállomáshoz, és november 16-án tér vissza a Földre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik