Tudomány

Kifejlesztették az öngyógyító szívet

Brit kutatók sikeresen alakították át a felnőtt egerek szívének külső rétegében található speciális, őssejtszerű sejteket működő szívizomsejtekké.

A kutatást állatkísérletekben végezték, de az eredmény arra utal, hogy a jövőben kifejleszthetnek egy olyan szert, amely szívroham esetén a szívizomsejtek azonnal elkezdődő regenerálódását segíti.

Paul Riley kutatásvezető, a University College London munkatársa elmondta: elképzelhetőnek tartja a jövőben, hogy egy szívkockázattal élő páciens tabletta formájában szedje a szert, így vészhelyzetben a szívkárosodás kijavítása megkezdődhet a szerven belül.

Riley csoportja a szív külső rétegében, az úgynevezett epikardiumban lévő sejteket vette célba az állatkísérletekben. Az itt található progenitor sejtek – az EPDC-k – a fejlődő embriókban képesek átalakulni többféle specializálódott sejtté, így szívizomsejtekké is.

A brit kutatók megmutatták, hogy a timozin béta4 elnevezésű molekula hatására a felnőtt egerek szívében ezek a progenitor sejtek képesek voltak bejutni a szerv mélyebb rétegeibe, ahol működő szívizomsejtekké alakultak, és kijavították a sérülést.

Korábbi tanulmányokban már megmutatták, hogy a timozin béta4 molekula serkentette az erek újranövekedését és javította a szív funkcióját a sérült egereknél, ám ez az első alkalom, amikor a kutatók működő szívizomzat regenerálására használták fel a vegyületet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik