Tudomány

Fületlen nyúl született Fukusimában

A japán Japan News Today internetes napilap videót közölt a fukusimai sugárszennyezés okozta születési rendellenességek egyik első áldozatáról.

A nyúlról nem tudni, hogy valóban a sugárszennyezés okozta genetikai mutáció miatt született fületlenül, de gyanítható, hogy a magas sugárzás szerepet játszhatott csonkaságában. A videó feltöltője szerint az állat – még márciusban foganhatott a 9-es erősségű földrengés és a cunami idején – teljesen egészséges, leszámítva, hogy hiányos érzékszervekkel jött világra.

A Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) legújabb, júniusi beszámolója szerint még több sugárzó anyag szivárgott ki a fukusimai reaktorokból mint eddig tartották (770 ezer terabecquerel), de még mindig nem annyi, mint Csernobilban (5, 2 millió terabecquerel).

A 1986-os csernobili atomerőmű balesete után szintén megszaporodtak a mutációk a lezárt zónán belül mind a háziállatok, mind a vadállomány körében. Gyakran születtek állatok torz végtagokkal, szokatlan mintázattal és egyéb genetikai rendellenességekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik