Tudomány

Drágakő szén-dioxidból

A gyémántnál is sűrűbb és szikrázóbb lehet három szén-dioxidból készült mesterséges ásvány.

A szén-dioxidot a klímaváltozás-elméletek óta a legfőbb rosszként tartják számon, holott iparilag hasznos is lehet (és nem csak az üdítőgyártásban). A New York-i Stony Brook Egyertemen szénatomokon végzett nyomás- és hőmérséklet-szimulációk kimutatták, hogy a tiszta szén-dioxid három stabil formája helyettesíthetné a hölgyek legjobb barátját, a gyémántot.

A különleges szénalapú, szupersűrű anyagok – a HP3, tl12 és a tP12 – megvalósítása még várat magára. A természetben nem fordul elő, és a tudósok számára még nem világos, miképpen lehetne gyártani őket.

A tervek alapján mindhárom anyag kb. 1,1-3,2 százalékkal lenne tömörebb, de nem lenne keményebb a drágakövek királyánál.

 

MIRE JÓ AZ IPARI GYÉMÁNT?

Az ipari gyémántok piaca a drágakőpiachoz képest másként működik. A gyémánt értékét itt keménysége és hővezetőképessége határozza meg, így fénye, színe, tisztasága jelentéktelenné válnak.

Az évente kitermelt gyémántmennyiség mintegy 80%-át – évi 100 millió karátot, azaz 20 tonnát – használják fel az iparban.

A bányászott gyémánt mellett a piac fontos termékei a mesterségesen előállított drágakövek. Elsősorban vágásra, fúrásra, csiszolásra és őrlésre használják, mivel kicsiny méretük miatt kiválóan lehet illeszteni őket. Az ipari gyémántokat laboratóriumokban alkalmazzák. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik