Tudomány

Tízezer éves genetikusok a kínaiak

Az első kínai rizstermelők már a modern genetikai nemesítési módszerekhez hasonlóan termesztették növényeiket.

Kapcsolódó cikkek

A kínaiak rizstermesztése tízezer esztendőre nyúlik vissza. Ekkora történelme lenne a genetikailag nemesített rizsnek az ázsiai kontinensen.

A következtetéseket Kobe Egyetem botanikusa Jamaszaki Maszanori vonta le, aki megállapította, hogy az Oryza sativa japonica fajtájú ragadós rizsnek két mutációja – melyet az SD1 gén okoz – nem létezik a vad, hosszú szemű fajtában, amelynek a háziasítása tízezer éve kezdődött meg.

Az őskori gazdák tudatosan válogatták ki a mutáns rizseket, hasonlóan, ahogy azt a mai növénynemesítők teszik. A rizsnemesítés egy őskori zöld forradalmat indított be keleten, melyben kulcsszerepet játszott az SD1 gén mesterséges kiválasztása. Ez a kis változtatás a jövőben jobb és gazdagabb termést eredményezett, mely pár ezer év múltán felvirágoztatta a helyi ókori kultúrákat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.