Tudomány

Honnan tudjuk milyen nemű egy dinó?

A Jurassic Park második részében az agresszívebb, tojását védelmező példány volt a nőstény. A valóságban megoldani a dinoszauruszok nemi kérdését nem ilyen egyszerű.

Kapcsolódó cikkek

Mivel az olyan régen kihalt állatokból, mint a dinoszauruszok, többnyire csak csontok maradnak meg – lágy részek, mint a nemi szerv nem – ezért a tudósok csak feltételezhetik, hogy egyes megtalált példányok milyen nemhez tartozhattak. Egy új technika a dinoszauruszok testfelépítésére és végtagcsontokra koncentrál, és minden eddiginél hatékonyabban mutatja meg, melyik egyed lehet hím vagy nőstény.

A csontok alakjából, méretéből megállapítható, miként tapadtak a láb csontjaihoz az izmok, tehát mekkora lehetett az izomtömege az állatnak – állítja Susannah Maidment brit paleontológus a Discovery Newsban közölt riportban. Mint ahogy más fajok esetében is, a nőstények izomtömege valószínűleg kevesebb lehetett, így máshogyan tapadtak csontjaikra az izmaik.

A londoni tudós által készített tanulmányban a tanzániai Tendaguru formációból gyűjtött számos Stegosaurus-félét vizsgált meg munkatársaival. A formációban rengeteg csontot találtak összehasonlító kutatásokhoz a 150 millió évvel ezelőtt élt Kentrosaurus aethiopicus Stegosaurus-féle fajtól. A paleontológusok a rengeteg lelet elemzése után azt találták, a hátsó végtagi csontok felső végénél és a femoránál a felső végtagi csontoknál különbségek mutatkoznak a hímek és a nőstények között.

A dinoszauruszok neme így ugyan még mindig nem száz százalékig eldönthető, de a tudósok közelebb járnak az ősállatok szexuális titkainak megfejtéséhez, mint valaha. Susannah Maidment szerint soha nem fogják addig biztosan tudni az őshüllőkről, hogy hímek-e vagy nőstények, amíg meg nem találtak egy épségben maradt Kentrosaurus tojást egy épségben maradt petevezetékben.

Manchasteri Kutatók feltételezik a Stegosaurus-félék gerincéből kinyúló szokatlan lemezek és tüskék szintén a nemi eltéréseket mutatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik