Tudomány

Feltörték a pók-kódot

Egyes pókhálókba X-et szőnek tulajdonosaik, vajon mire szolgálhat ez a jel?

A Melbourne-i Egyetem munkatársai a kör alakú hálót szövő pókoknál figyeltek fel arra a jelenségre, hogy a súlyosan sérült hálókat nagyobb X jelre hasonlító szövésmintával egészítik ki a pókok.

A kutatók így magyarázzák a pókok szokását: “A háló sérüléseinek kijavítása jelentősen növeli a pókok tápanyag-felhasználását, ezért alakulhatott ki ez az egyedi taktika, amellyel csökkenthetik a hálók nem kívánatos sérüléseit” .

A hálókba szőtt minták olyanok, mint a frissen beépített ablakokon látható szalagok, amelyeket a balesetek megelőzése érdekében ragasztanak az alig észrevehető üvegfelületekre.

A kutatók elméleteik bizonyítására laboratóriumi körülmények között csoportokra osztották a hálószövő pókokat. A kész hálók egyharmadát súlyosan, további egyharmadát pedig csak kevésbé rongálták meg.

A jelentősen sérült hálókat a pókok a helyrehozatal után “extra dekorációval” látták el, míg a kisebb sérüléseket szenvedett hálókat csak kijavították. A kontrollcsoportként megfigyelt érintetlen hálókat pedig nem építették tovább. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az X jel a hálót veszélyeztető állatok figyelmeztetésére szolgál.

Ajánlott videó