Tudomány

Egy új baktériumtörzshöz tartozik az EHEC

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint egy eddig még soha nem izolált E. coli baktérium törzs felelős a járvány kitörésért.

Az előzetes genetikai szekvenálás szerint egy mutáns E. Coli törzsben található halálos gén tehető felelőssé a német hasmenésjárvány agresszivitásáért. Az EHEC – az az E. coli O157: H7 – egy teljesen új törzsbe sorolható, mely a kólibaktériumot virulenssé, és az emberi szervezetre toxikussá – azaz mérgezővé teszi. Legsúlyosabb esetben hemolítikus urémiás szindrómát okoz, mely veseelégtelenséggel végződik.

Szennyezett darált hússal, ivóvízzel, nem megfelelően tisztított strandokon és nem jól átmosott zöldséggel terjed.A kólibaktérium legtöbb szerotípusa ártalmatlan, de vannak olyan formái is, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Az E. Coli már a születés utáni első negyven órában megtelepszik a tápcsatornában. Alapjáraton az emberi test egyik legfontosabb szimbiózisban – együttműködésben élő – organizmusa.

Az EHEC járvány a világtörténelem harmadik E. coli által okozott ragálya, amelyről tudunk. 1996-ban Japánban több mint 12 ezren, Kanadában 2000 betegedtek meg és mindkét országban több mint egy tucat ember halt meg hasonló bakteriális fertőzéstől.

Kutatások azt is kiderítették, hogy nem a spanyol uborka tehető felelőssé a járvány kitöréséért, ugyanakkor Oroszország betiltotta az EU-ból származó zöldségek bevitelét.

Csütörtöki jelentések szerint 17-en haltak meg Európában a német hasmenésjárványtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik