Tudomány

Tőlünk zsugorodik a természet?

24.hu
24.hu

2011. 06. 01. 10:10

Magyarországi filmpremiert tartottak a természet sokféleségének aggasztó csökkenéséről a budapesti Brit Nagykövetségen.

A természet sokféleségének rohamos, aggasztó mértékű csökkenését mutatja be a Call of Life – Az Élet hívó szava – című amerikai dokumentumfilm.

A film neves szaktekintélyekkel – biológusokkal, pszichológusokkal, természetvédőkkel – készített interjúkat, mértékkel adagolt, releváns tényadatokat és gyönyörködtető vagy épp elborzasztó felvételeket hív segítségül, hogy a nézőt szívén és értelmén keresztül is meggyőzze: az emberi tevékenység természetre gyakorolt hatása immár olyan mértéket öltött, hogy komolyan fenyegeti az élővilág egyensúlyának fennmaradását.

A biológiai sokféleség világnapja alkalmából bemutatott alkotás sorra veszi a biodiverzitás csökkenésének közvetlen kiváltó okait, így a túlnépesedést, a klímaváltozást, a környezetszennyezést, a túlhasználatot, az özönfajok terjedését, majd körüljárja a háttérben meghúzódó, rejtettebb okokat is.

Ezek között kiemelt helyen szerepel a nagyvállalati kapitalizmus kritikája, a “véges világban végtelen növekedés” elvének bírálata, de szó esik az emberi természet és érzékelés jellemzőiről is, így például arról, hogy képtelenek vagyunk valóságosnak érzékelni tetteink távoli helyen jelentkező következményeit, tovagyűrűző hatásait.

A filmben megszólaló szakértők hangsúlyozzák: az emberi tevékenység hatására megkezdődött a földi élővilág történetének hatodik tömeges kihalási hulláma, melynek következtében néhány évtizeden belül kipusztulhat a növény- és állatfajok legalább fele. A fajok eltűnése mellett aggasztó a még létező populációk fogyatkozása is, mely már évtizedek óta drámai mértékben zajlik.

A megoldás azonban nem lehetetlen: a film üzenete szerint meg kell változtatnunk szemléletünket, mérsékelni fogyasztásunkat, előnyben részesíteni a helyi, környezetbarát termékeket. A válság kezelésében a vallásoknak is szerepük lehet, hiszen megerősítik bennünk azt a felismerést, hogy felelősséggel tartozunk a teremtett világért.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a film előtt arról beszélt, hogy az emberiségnek van szüksége a természetre, és nem fordítva. Mint mondta, minden nemzetgazdaság végső soron a természeti erőforrásokon, az ökológiai szolgáltatásokon nyugszik. “A legkisebb élőlénynek is megvan a helye és méltósága ezen a bolygón” – fogalmazott az államtitkár.

Greg Dorey, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió május elején közzétette 2020-ig szóló biodiverzitási stratégiáját. “A kérdés az, hogy sikerül-e integrálni az ebben foglaltakat az egyes szakpolitikákba, és átültetni a mindennapi döntéseinkbe” – hangsúlyozta a diplomata. Megjegyezte azt is, hogy már nyomdában van a Természetvédelmi Világalap Living Planet – Élő bolygó – című jelentésének magyar fordítása. A WWF, a Greenpeace és más zöldszervezetek részt vettek a film fordításában, magyarországi terjesztésében és üzenetének népszerűsítésében.

Az egész estés dokumentumfilmet a hazai közönség először vasárnap 17 órától láthatja a fővárosi Vörösmarty Moziban. Közösségek, iskolai és más csoportok ingyenes vetítésre elkérhetik a kópiát a Greenpeace Magyarországtól.

A Call of Life Monte Thompson filmje, mely egy amerikai civil szervezet kezdeményezéséből indult ki, és tavaly mutatták be az Egyesült Államokban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.