Tudomány

Macskakóborlás matematikája

Meglepően nagy területet járnak be nap mint nap macskáink. Egy macskaállomány közösen körülbelül 2600 hektárt jár körbe.

Az amerikai Jeff Honrs és tudóstársai egy meglepő kutatásba kezdtek. Arra voltak kiváncsiak, mennyi területet képes bebarangolni egy macska egyetlen csavargása alatt. A nyomon követett macskák Illinois állam Champaign és Urbana városaiban éltek. Egyik vizsgált csapat a háznál élő macskákból a másik vadon élő társaikból állt. Az állatokat jeladókkal szerelték fel, s így sikerült nyomon követni útjukat.

Az összes vizsgált macska összesen 2600 hektárt kóborolt be. Akadt olyan elvadult macska, amelyik egymaga ötszáz hektárt meghaladó területet csavargott be a két év alatt, tehát a macskacsavargásban csúcstartónak bizonyult. A háznál élő macskák ennél jóval kisebb területre szorítkoztak kóborlásaik során, ám még náluk is átlagosan két hektár volt a bejárt vidék.

A házi kedvencek mozgásos aktivitása is sokkal kisebbnek bizonyult, mint vadon élő társaiké: idejük csupán 3 százalékában mutattak intenzív tevékenységet, miközben a “vadak”, amelyeknek maguknak kellett gondoskodniuk élelmükről, idejük 14 százalékában igen aktívak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik