Tudomány

Miben egyforma a cica és az eb?

Az egérzabálók és a házőrzők egy valamiben megegyeznek: ugyanazzal a technikával lefetyelik a folyadékot.

A kutya-macska harc sokszor nem az állatokra, hanem az kutyapárti és a macskabarát gazdikra szorítkozik.
Ha ezek gazdik tudósok is, akkor hajlamosak a kedvenceket alaposabban tanulmányozni, hogy az egyik vagy a másik állatféle tartása mellé sorakoztassanak fel érveket.

Így vitatkoznak azon, vajon a kutyák vagy a macskák intelligensebbek-e, de egy ennél is abszurdabb tudományos csatározás központi témája lett a lefetyelés technikája.

A mai napig a macskák álltak nyerésre, hiszen 2010-ben a Massachussets-i Technológiai Intézetben sikerült bebizonyítani lassított felvételek segítségével, hogy a puhatalpúak especiális technikával lefetyelnek. A cicák nyelvén “oszlop” formájában tapad meg a folyadék, amit a fizikai tehetetlenség hatására gyorsan a szájüregükbe „szippantanak”, és az állkapcsukat pedig azelőtt csukják be, mielőtt az egy nyelésnyi folyadék a gravitációnak engedelmeskedve lecsoroghatna.

A Harvard Egyetem kutyapárti tudósai az ember legjobb barátját is letesztelték. Egy Matildának hívott négylábú lefetyelését örökítették meg röntgenfelvételeken. Ebből derült ki, hogy a kutyák technikája semmiben sem tér el a macskákétól. Az ebek lefetyelésének fizikája éppolyan ügyes, mint nyávogó kedvenceinké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik