Tudomány

Nonstop szárnyal a sárszalonka

Amíg el nem érik céljukat, Skandináviától Afrikáig utazva, "egy szuszra' három-négy napot is a levegőben töltenek.

A téli szálláshelyük felé vezető úton ezek a gázlómadarak nemcsak a tengereken és mezőkön repülnek át, hanem a vonzó pihenőhelyeken és táplálékot rejtő területeken is.

Tapasztalatait Raymond Klaassen, a svédországi Lundi Egyetem kutatója összegezte a Biology Letters című szaklapban.

A gázlómadarak vándorlási szokásairól ezidáig kevés információjuk volt a szakembereknek.

Klassen tíz példányt szerelt fel a madarak nyári svédországi szállásán apró készülékekkel, amelyek rögzítették a repülési útvonalat. A következő évben három készülék került elő, amelyek segítségével rekonstruálták a madarak vándorlási útvonalát.

Mindhárom sárszalonka a Keleti-tengeren, a Balkánon, az Adriai-tengeren, a Földközi-tengeren majd a líbiai partoktól a Szaharán keresztül repült Közép-Afrikába.

Míg más vándormadarak utazásuk során pihenésre és táplálkozásra használják ki a lehetséges megállóhelyeket, a nagy sárszalonkák megállás nélkül teljesítik a távot, és a visszautat is szinte nonstop repüléssel teszik meg.

Klaassen elmondása szerint az állatok a csaknem száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik. Eközben a meteorológiai információk szerint repülési magasságukban nem segíti őket hátszél.

Magyarországon a sárszalonka a védett madarak köréhez tartozik. Egy példánya 50 ezer forint eszmei értékű.

Nemcsak utazásban uralják a levegőt, de a szeretkezésben is. A levegőben végzik násztáncukat. Repülés közben ilyenkor zuhanni kezdenek, és érdekes hangokat adnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik