Tudomány

Bolygóközi űrhajó váltja az űrsiklókat

A világűr "mélyére" tervez küldetéseket új, legénységet szállító űrhajójával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A Multi-Purpose Crew Vehicle – rövídtve MPCV – elnevezésű, több célra is felhasználható űreszköz azon a terven alapul, amelyet eredetileg az Orion űrkapszula számára dolgoztak ki. Az űrsiklókat felváltó hajóval háromhetes missziókat terveznek négyfős legénységgel a fedélzeten. A NASA reményei szerint egyszer majd kisbolygókra és a Marsra is indíthatnak küldetéseket.

Az Orion annak a Constellation nevű űrkutatási programnak volt a része, amelyet Barack Obama amerikai elnök tavaly leállított. A szerkezet hosszú idő után újra embert vitt volna a Hold felszínére.

A NASA új célkitűzése, hogy 2025-re egy aszteroidára, 2035-re pedig a Marsa jusson el ember.

Az MPCV-t a Lockheed Martin cég építi, a vállalat kapta az Orion-megbízást is. A tervek átalakítása olcsóbb, mint teljesen új szerkezetet tervezni.

A hírek szerint az űrhajón kilenc négyzetméteres “lakófelületet” alakítanak ki. A NASA közlése szerint az MPCV tízszer biztonságosabb lesz, mint a hamarosan nyugdíjba vonuló űrsiklók. Az új űrhajónak 2016-ra kellene elkészülnie, a NASA azonban már most jelezte, hogy nem tudja tartani az amerikai kongresszus által megszabott határidőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik