Tudomány

Veszélyben a tengerifű

A jövőben számos vízi élőlényt, köztük a tengeri teheneket is veszélyezteti legelészőhelyük területének csökkenése.

A szárazföldi erdők, mezők védelmével sokan foglalkoznak, de kevés tekintet szegeződik az óceán fenekére, amelynek élővilágát szintén átalakítja a klímaváltozás.

Egy új tanulmány szerint csökken a tengerifű az óceánok mélyén, így kevesebb élelem jut az olyan tengeri emlősöknek, mint a tengeritehenek (manátuszoknak, lamantinoknak és dugongoknak). A fűszerető hüllők és a tengeri teknősök sem maradnak ki a sorból pl. a zöld teknős sem jár jobban, ha eltűnik a Föld színéről élelmük. Bizonyos állatoknak, mint a madagaszkári tehénhalnak pont ez a közeg adná az otthonát.

Egy amerikai kutatás kiderítette, 72 tengerifű féléből 15 veszélyeztetett. Mind a 15 faj felkerült a Természetvédelmi Világszövetség – IUCN – Vörös listájára. A tengerifüvek 14%-a áll a kihalás szélén.

A Biology Conservation című folyóiratban megjelent összegzés a tengerifüvek globális szintű csökkenésére figyelmeztet. A tudósok meglepődtek az eredményeken, nem gondolták volna, hogy a „tengeri mezők” és ezáltal az óceáni sokféleség ilyen mértékben veszélyben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik