Tudomány

A Karib-tenger kalóznői

Feketeszakállt és a férfikalózokat sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy valaha két veszedelmes tolvajnő is uralta a tengereket: Anne Bonny és Mary Read.

Ha valaki meghallja a kalóz szót azonnal egy férfi jut eszébe, fél szemmel, fél lábbal, esetleg fél karral, háromszögletű sapkában, lehetőleg egy pisztollyal a kezében. Pedig nem csak férfiak válhattak kalózzá. Már az ókori Kínából is feljegyeztek asszonyokat, akik saját hajóikkal járták a vizeket, és fosztogattak.

A kalózkodás a 18. században sem csak a férfiak mestersége volt. A két leghíresebb kalóznőkről Anne Bonny-ről és Mary Read-ről alig tesznek a történelemkönyvek említést.

 

KEGYETLEN TINILÁNYBÓL VÉRSZOMJASKALÓZNŐ

A vöröshajú Anne Írországból származott. Édesanyja egy szobalány, édesapja William Cormac ügyvéd törvénytelen lánya volt. A család az 1600-as években Charleston közelébe költözött át az amerikai Dél-Karolinában. A lány már 13 évesen hírhedt volt kegyetlenkedéseiről, egy cselédlányt a feljegyzések szerint hasbaszúrt egy konyhakéssel.

Korán ment férjhez, James Bonnyhoz, aki szemet vetett a lány örökségére, ezért Anne-t kitagadta apja. James elvitte a lányt a kalózok “paradicsomába” a Bahama-szigeteki New Providence-ben húzta meg magát. New Providence-ben a kalózoknak jó dolga volt, mivel a helyi király jegyelmet adott nekik. Bonny a király informátorává vált.

Anne New Providence-ben egy kocsmai verekedés során találkozott John “Jack Calico” Rakham kapitánnyal. Mivel Anne-t nem sikerült Caliconak megvásárolnia férjétől, így a kalóznő megszökött. 1720 körül csatlakozott hozzájuk Mary Read is.

 

FÉRFINAK ÖLTÖZÖTT “VADMACSKÁK”

Mindketten férfinak öltöztek, a szóbeszéd úgy tartja Anne-nek megtetszett Read, és először el akarta csábítani, így Mary-nek fel kellett tárnia titkát, hogy valójában ő is nő, aki férfinak álcázza magát.

Mary szintén törvénytelen gyermekként látta meg a napvilágot 1690-ben (vagy 1680-ban), Plymouthban. Mary gyermekkorát fiúként töltötte, mivel csak így kapott családja pénzügyi támogatást nagyanyjuktól.

Nagyanyja halála után egy francia nő cselédje lett, ahonnan megszökött, és meg sem állt a flandriai lovasezredig. Itt férfinak öltözve beleszeretett egy bajtásába, akivel összeházasodott, férje hamar meghalt.

Az 1710-es években újra magára öltötte a férfiruhát, és szintén a Karib-térségben kötött ki. Mary szintén bahamai New Providence szigetén húzta meg magát. 1718-ban kegyelmet kapott, majd csatlakozott Jack Rackhamhez és Anne Bonny-hoz a Vanity fedélzetén.

Mary és Anne kegyetlenkedéseikről váltak híressé, a pokol vadmacskáinak nevezték őket. A Vanityn minden férfit felülmúlt vérszomjasságuk.

 

TERHESSÉGGEL MENEKÜLTEK A HALÁLTÓL

1720 októberében a jamaica-i Point Negril kikötőjében egy brit haditengerészeti naszád Jonathan Barnettel az élén egy tivornya közepén lepte meg őket. Jamaicában bíróság elé kerültek. Jack kapitányt és a legénység férfitagjait 1720 november 16-án felakasztották. Anne és Mary kivégzését terhesség miatt elhalasztották.

Mary lázban a börtönben hunyt el. Más jelentések szerint halált színlelve szökött meg. 
Anne kivégzéséről nincs információ. Egy pletyka szerint gazdag apja kiváltotta, és egy karibi szigetre költözött gyermeke születése után. Egy Joseph Burleigh nevű férfihoz ment férjhez 1721-ben. Tíz gyermekük születhetett, Észak-Amerikában telepedtek le, és 1782-ben nyolcvanesztendősen halhatott meg, Dél-Kalorinában.

Egy harmadik legenda úgy tartja, Anne és Mary az amerikai Lousiana-ba költöztek, és ott éltek békében halálukig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik