Tudomány

A halál illata mint bizonyíték

Forradalmian új eljárást vethetnek be az emberölések bizonyítására: a gyilkos és a helyszín körüli levegőt.
Kapcsolódó cikkek

Az Oakridge-i Nemzeti Laboratóriumban az Egyesült Államokbeli Tennessee-ben egy Arpad Vass magyar származású kémikus egy új módszert feljlesztett ki, mellyel kimutatható, hogy egy helyszínhez közel tároltak-e holttestet.

A kutató eddig sertéseken és négy négy eltemetett halotton tesztelte bizarr bizonyító technikát. A kísérletek során nyolc főbb vegyi anyag csoportot azonosított. Az eredményeket az FBI kémiai adatbázisában tárolják. További kutatások a direkt az ilyen célokra épített Tenessee Test Farmon folytatódnak.

Ha az eddig gyűjtött mintákat összehasonlítják a gyilkosságok feltételezett helyszíneinek levegőjével, akkor elvileg erős bizonyíték kerülhet a hatóságok birtokába a vádlottakkal szemben.

Az eljárást egy amerikai közlemény szerint egy gyilkossággal vádolt anya ügyében vethetik be először. Casey Anthony-t azzal gyanúsítják, hogy megölte két éves lányát, majd a csomagtartójában rejtegette. Az amerikai bíróság lehetségesnek tartja, hogy a tárgyalások során döntő erejű bizonyítékként használhassák a nő kocsijából vett légmintát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a módszerről (New Scientist)
Bővebben a Casey Anthony perről (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik