Tudomány

Levegőt tisztít a halott bőr

Az elhalt hámsejtek nemcsak a szoba porát gyarapítják, hanem megtisztítják a levegőt a káros ózontól.

Az egyszerű házi pornak tűnő elhalt hámsejtek ugyanis kulcsszerepet játszanak a levegő tisztításában, azaz eltávolítják a szennyező ózont.

Az ózonszintet a hámsejtekhez kapcsolódó zsír, a szkvalén befolyásolja. A szkvalén, ami a szervezetünkbe jutva képes szintetizálni a sejteken belüli oxigént, és kedvezően hat anyagcserénkre, a lakásban a hámsejtekkel elhullajtva kb. 2-15%-kal csökkenti a beltéri ózonszintet.

A levegőtisztítás oka, hogy a szkvalén molekulái hat kettős kötésű szénatompárt tartalmaznak, melyek reakcióba lépnek az ózonnal, és lebontják azt.

Az ózont sterilizálásnál alkalmazzák, és hasznos a légkör magas rétegeiben, mert véd a káros sugárzástól, de a Föld felszínén szennyező anyagnak számít. A felszínközeli, főleg a szmogból származó ózon egészségi problémákért felelős.

Különösen veszélyesek és rákkeltők az ózon másodlagos reakciótermékei, részben igen reakcióképes szabad gyökök, melyek szintén erősen oxidatívak, illetve mérgezők. Maró hatásuk révén izgatják a szemet és a nyálkahártyát.

Tüdőbe kerülve már kis koncentráció mellett is légúti gyulladást okozhatnak. Emellett a tüdő kapacitásának és a fertőzésekkel szemben való ellenállóképesség csökkenéséért is felelősek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az ózonról! (Wikipedia)
Így bontják le az ózont az emberi hámsejtek (LiveScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik