Tudomány

Összefügg a leukémia a szúnyogokkal?

Egy amerikai városban szúnyogcsípésektől emelkedett meg a leukémiás esetek száma.

Fallon városában az amerikai Nevadában kiemelkedően – 12-szer magasabb – a leukémiás gyermekek száma, mint az Egyesült Államok más területei. Az esetek 1997 és 2003 közötti időszakban szaporodtak meg.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói utánajártak, mi lehet szinte járványszerű rákos megbetegedések oka. Egy korábbi brit kutatás megállapította, az esetek nem nukleáris erőművekből kiszivárgó rákkeltő vegyi anyagokkal állnak kapcsolatban.

A tudósok most úgy tűnik rájöttek, mitől több a fehérvérűségben szenvedő gyermek. A környékre 1997-ben egy katonai bázis egy olyan vírust hozott a területre, melyet szúnyogok terjesztenek, és a gyerekek szervezetében nagy eséllyel segédkezik a leukémia kialakulásában.

 

LEUKÉMIA

A leukémia vérképző sejtekből induló rosszindulatú rákos megbetegedés.

A csontvelőben lévő éretlen és érettebb vérképző sejtek szabályozás alól kiszabadult, megállíthatatlan szaporodásának eredménye. A felszaporodott sejtek amellett, hogy kitöltik a csontvelőt, többnyire a vérpályába is belépnek és a keringő vérben is tömegesen jelennek meg.

A leukémiák világszerte a rosszindulatú daganatos megbetegedések mintegy 3%-át alkotják. A 15 éven aluli gyermekekben leukémiák képezik a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedést. Az összes gyermekkori rákos megbetegedés több mint egyharmadát teszik ki.(forrás: daganatok.hu)

 

AJÁNLOTT LINKEK:

Mi az a leukémia? (Wikipedia)
Tudj meg még többet a fehérvérűségről! (daganatok.hu)
Tanulmány a szúnyogcsípések és a leukémia összefüggéséről (Science Direct)
A leukémia 6 előjele és kezelése (Femina)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik