Tudomány

Új szúnyogok lepik el Németországot

Németországban egyre több egzotikus rovar bukkan fel, és velük együtt új betegségek is.

Korábban már találtak maláriát terjesztő szúnyogokat és ázsiai tigrisszúnyogot is. Most egy japán rovart – a japán bozótszúnyogot – fedezték fel német kutatók Németország délnyugati részén.
Szintén német földön az egzotikus sindbis, batai és usutu vírusokat találták, melyek lázzal járó betegségeket okozhatnak.

Az elmúlt években a kutatásban részt vevő intézmények – a Bernhard-Nocht Trópusi betegségek Intézete és a Heidelbergi Egyetem – szakértői szúnyogcsapdákat állítottak fel a nagyobb folyók és tavak mentén és megvizsgáltak mintegy 500000 rovart. Németország szúnyogtérképét már az új fajtákkal frissítették,

HALÁLOS LEFOLYÁSÚ KÓR EGYETLEN CSÍPÉSBŐL

A szúnyogok által terjesztett malária, más néven váltóláz egy veszélyes betegség, Európában évente kb. 10.000 malária eset fordul elő, elvétve Magyarországon is.

A kórt turisták hozzák be, elsősorban afrikai és ázsiai országokból. A fel nem ismert malária akár halálos lefolyású is lehet.

Magyarországon a szakértők szerint fontos hazai faj szúnyogfaj a foltos maláriaszúnyog. Részben ez lehetett felelős a malária hazai előfordulásáért a Dél-Dunántúlon és a Felső-Tisza mentén, mielőtt felszámolták ezeket a fertőzéseket az ötvenes években.

AJÁNLOTT LINKEK:

A klímaváltozás átalakítja az állatvilágot (Világtudomány)
Tudj meg még többet a maláriáról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik