Tudomány

Az első polip az űrben

Nem vicc, az Endeavour űrsikló a történelemben először, fedélzetén egy bébipolippal startol.

Az űrhajósok nem változatosabb kosztra vágynak, néhány bébilábasfejű azért utazik velük, hogy segítségével megérthessük, miként viselkednek a bennünk rejtőző baktériumok az űrben.

Kutya, macska, hal már járt a súlytalanságban, azonban a kalmárok közül a május 15-én fellőtt állatok lesznek az első példányok. A kísérletre kiválasztott polipok az Euprymna scolopes nevű faj tagjai, eredetileg a Csendes-óceánban élnek. Érdekességük, hogy Vibrio fischeri baktériumokat hordoznak a magukban, melyek megvilágítják testüket.

A polipokon úgynevezett Foster-kísérletet hajtanak végre. Amikor a kis kalmár kikel, eredetileg a szervezete baktériumtól mentes. Az asztronauták 14 órával az Endeavour startja után fertőzik meg mesterségesen a testét a Vibrio fischerivel. Ezután 28 órát hagynak nekik, hogy elszaporodjanak bennük.

Sajnos a polipok küldetése itt véget ér, ugyanis ezután megölik őket, hogy a földi laboratóriumi vizsgálatokhoz megfelelő alanyul szolgálhassanak. Az Endeavour küldetése alatt bébilábasfejűek adják az életüket az emberi tudás gyarapításáért. Az eredmények kivizsgálása után ugyanis kiderül, mi történik az asztronauták bélflórájával a világűrben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az első űrpolipról! (New Scientist)
Eurpymna sclopes (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik