Tudomány

Lehet-e szülni az űrben?

Administrator

2011. 04. 22. 07:38

Egy orosz tudós most az állítja, igen, csak éppen kevés nő jelentkezik űrhajósnak.
Korábban a témában:

Valerij Bogomolov az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének igazgatója szerint nincs fiziológiai akadálya vagy ellenjavallata a világűrben történő fogamzásnak és szülésnek.

A professzor elárulta, hogy egyebek között egerekkel folytattak ilyen kísérleteket több biológiai szputnyikon, az egykori Mir orosz űrállomáson és a Nemzetközi Űrállomáson is: vemhes egereket küldtek az űrbe, és figyelemmel kísérték a kicsinyek világra jöttét.

Mint mondta, nem mutattak ki jelentős elváltozást a magzat fejlődésében, bár bizonyos sajátosságok akadtak, de ezeket nem a súlytalansággal, hanem a háttérsugárzással hozták összefüggésbe a tudósok.

Új amerikai kutatások ellenben óva intenek az első űrbaba születésétől, mivel zebradániókon végzett kísérleteik során azt találták, súlyos csontképződési rendellenességek és egyensúlyzavarok fordulhatnak elő az így világrajött újszülötteknél.

Bogomolov szerint az űrbeli fogamzás és szülés lehetőségére mutat az is, hogy az emberek űrutazásainak 50 éve alatt semmiféle elváltozást nem mutattak ki az űrhajósok reproduktív rendszerében.

Az orosz tudósok korábban az űrhajósok űrbeli egészségügyi ellátásának kérdéseivel is foglalkoztak, és kifejlesztettek egyebek között egy műtétekre alkalmas kamrát és egy szüléshez szükséges berendezést.

FÉLNEK OROSZ NŐKET AZ ŰRBE KÜLDENI

Jelena Szerova, a jelenlegi orosz űrhajós-különítmény egyetlen női tagja elmondta az Interfax hírügynökségnek: nők nemigen jelentkeznek űrhajósnak, mert Oroszország csak férfiakat küld a világűrbe. Szerova emlékeztetett rá, hogy az Energija konszern űrhajósegységének tíz évig volt tagja Nagyezsda Kuzselnaja, aki végül nem jutott el az űrbe.

Pedig Szerova szerint egy nő jelenléte kedvezően hat az űrhajósok munkájára: minden szervezettebb és családiasabb. Úgy vélte, a Marsra vezető hosszú útra – amely még évtizedekig várat magára – alighanem helyes lenne koedukált csapatot, és ezen belül családos nőket választani, mert ők erősebb pszichikummal és nagy élettapasztalattal rendelkeznek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Káros a magzatra az űrutazás (Hír24)
Szex az űrben (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.