Tudomány

Ne féljünk a fekete medvétől!

Ritkán támad emberre a fekete medve, ha pedig megteszi, általában hím példány, aki nagyon begurult - állítja egy amerikai tanulmány.

Az elmúlt 109 évben 63 ember vált fekete medve – Ursus americanus – támadás halálos áldozatává az Egyesült Államokban és Kanadában, az ilyen támadások 86 százaléka 1960 óta történt.17 halálos támadást jegyeztek fel 2000 óta, ami azt jelzi, hogy nő a halálos kimenetelű támadások száma.

“Évente több millió találkozás történik ember és fekete medve között, amelyek nem végződnek sérüléssel. A halálos végű támadás kockázata alacsony, ám létezik” – mondta Stephen Herreo, a Calgaryi Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Szerinte a népesség növekedésével, tevékenységi körének kiszélesedésével magyarázható a medvetámadások számának gyarapodása. Egyre több ember végez kereskedelmi és szabadidős tevékenységet a medvék élőhelyéül szolgáló területeken.

Nem igaz az a mítosz sem, miszerint nőstény, leginkább kölykét védő anyaállat okozza a halálos kimenetelű támadások többségét, mivel a feljegyzett halálos támadások 92 százalékát magányos hímek hajtották végre.

Azok a medvék, amelyek már marcangoltak szét embert nagyobb valószínűséggel követnek el újabb támadásokat. A medvetámadások többségének általában egyetlen áldozata van, ám felfigyeltek a szakemberek három esetre, amikor két vagy három embert ölt meg ugyanaz a fekete medve néhány órán belül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Így élnek a fekete medvék (Wikipedia)
A fekete medve a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján (IUCN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik