Tudomány

A sikeres lombikbébi titka 15 petesejt

Brit kutatók szerint nagyjából tizenöt petesejt egyidejű leszívása esetén a legmagasabb a statisztikai valószínűsége a teherbeesésnek.

A közép-angliai Birminghami Egyetem kutatói több mint 400 ezer lombikbébi kezelés adatait elemezték, amelyeket 1991 és 2008 között végeztek Nagy-Britanniában.

A kutatók szerint nagyjából tizenöt petesejt egyidejű leszívása esetén a legmagasabb – 18-34 éves kor között 40%, 35-37 éves kor között 36%, 38-39 éves kor esetében 27%, 40 fölött 16% – a statisztikai valószínűsége a teherbeesésnek. Az eredmények a petesejt-termelést serkentő, közepes mennyiségű, erős hormondózisok használata mellett érvényesek. A lehetőség viszont petesejtek számának emelkedésével fokozatosan csökken.

A szakemberek szerint e tudás birtokában elkerülhetővé válhat az értékes petesejtek elpazarlása, valamint a petefészek veszélyes túlserkentésének kockázata

Korábbi kutatások már foglalkoztak a petesejtek száma és a teherbeesési arányok közötti összefüggésekkel, ám ez az első tanulmány, amely az élve születések száma – legalább egy élve született gyermek – tekintetében közelített a kérdéshez.

KÉMCSŐBŐL “KELTETT” BABÁK

A lombikbébi kezelés során a leszívott petesejteket laboratóriumi körülmények között ondósejttel megtermékenyítik.

A korai-stádiumban lévő embriók egy részét beültetik a méhbe, annak reményében, hogy legalább egyikből biztosan gyermek születik, habár nem szokatlan, hogy több is sikeresen megtapad a méhfalon.

A be nem ültetett embriókat általában lefagyasztják, hogy a későbbiekben újabb beavatkozásokhoz tudják felhasználni őket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lehet-e még gyermekem? (InforMed)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik