Tudomány

Ilyen lesz a jövő sava-borsa

Mérnöki precizitással tervez új sót és édesítőszereket a Pepsi.

2012-től a kémia, biológia és pszichológia tudománya segítségével tökéletesített fűszerezést hasznosíthatnak a ropogtatni valókban és az üdítőkben.

A Pepsi – mely az Egyesült Államok legnagyobb élelmiszercége – a 15 mikronos só bevezetését tervezi, mely ugyanolyan ízű lenne, mint a régi só, csak kevesebb nátriumot tartalmazna. A 15 mikronos sóval 2012-től ízesítenék a chipseket.

A fejlesztésekből a cukrot se hagyják ki, a kólák cukortartalmát hatvan százalékkal csökkentenék le.
Az édesítés szent Grálja azonban egy nulla kalóriatartalmú cukorízű édesítőszer lenne.

És hogy miként szól bele a technika a nassolásba? Az élelmiszertechnológusok a jövő ízesítőszereit egy ízlelő roboton tesztelik, amely már képes az édes, savanyú és az umami ízek megkülönböztetésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a Pepsi terveiről (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik