Tudomány

Tigriskölykök védik az erdőt

A Természetvédelmi Világalap tigrises valóságshow-videóval kampányol az erdőirtás ellen.

A Bukit Tigapuluh Nemzeti Park területén a Közép-Szumátrán 12 tigris életéről forgatott a WWF – Természetvédelmi Világalap – egy állati valóságshow-t. A “játékosok” között, mint ahogy alább láthatjuk két anya és kölykei is szerepeltek. A tigriskölykök most még vígan játszanak a lombokkal, de a jövőjük várhatóan nem lesz ennyire gondtalan.

Karmila Parakkasi a szumátrai tigriskutató csoport vezetője úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy ezzel az akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a tigrisek élőhelyeinek zsugorodásra. Ahogy egyre ritkul az erdő, egyre kevesebb lesz a tigris is.

A szumátrai erdőirtás elsősorban nagyvállalatok érdeke. A Barito Timber Pacific cég leányvállalata jelenleg is az Indonéz kormány engedélyét várja a tigrisek élőhelyeinek felszámolásához. A WWF az indonéz kormány figyelmét szeretné felhívni arra, ne hozzon a biológiai sokféleség elleni döntéseket, emberi haszonszerzés céljából.

Tavaly a WWF természetvédői a szumátrai illegális favágókat a tigrispopuláció infravörös kamerás megfigyelésével leplezték le.

Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, s érezhetjük úgy, hogy nincs közünk a szumátrai tigrisekhez, de a videó hozzánk is szól, mert a tigrisek a világ minden táján fogyatkozóban vannak. A szumátrai tigrisek közül már csak 400 példány él a vadonban. A legnegatívabb jóslatok szerint a csíkos nagymacskák 2022 körül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Itt élnek a szumátrai tigris valóságshow résztvevői (Sumatran Tiger Trust)
Kipusztulnak-e a tigrisek? (Hír24)
Fogadj örökbe egy tigrist! (WWF)
Cikk a szumátrai tigrisekről (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik