Tudomány

Nincs vége a kínai Nagy Falnak

A kínai Nagy Fal eddig ismeretlen darabjait fedezték fel. A helyiek az ősi téglákból házakat is építettek.

Az Északkelet-Kína hegyvidéken, a Liaoning tartománybeli falusiak ősei sohasem sejtették, hogy a kövek, amelyeket nem egyszer házaik építéséhez is felhasználtak, egykor a Nagy Falhoz tartoztak.

A világ hetedik csodájaként emlegetett építmény története Kr. e. VII. századba nyúlik vissza. Közép-Kínában először az északon élő népek támadásait előrejelző hatalmas őrtornyokat, bástyákat, illetve erődítményeket emeltek, majd később ezeket falakkal kötötték össze, illetve a területek urai határaikon külön falakat építettek.

Amikor Kr. e. 221-ben Csin Si-huang császár egyesítette az országot, összekötötte a korábbi fejedelemségek által épített falakat, hogy így védekezzen a mongol népek lovascsapatainak támadása ellen. Akkor a Nagy Fal hossza már meghaladta az ötezer kilométert.

A Csint követő Han dinasztia több mint 10 ezer kilométerrel toldotta meg a falat. Az évszázadok és évezredek során a különböző kínai dinasztiák mind hozzátették a maguk szakaszát a korábban építettekhez. Ha összeadjuk az összes – hegyvonulatokon kígyózó, sivatagokon, pusztaságokon, mocsaras területeken át vezető – falszakaszt, akkor hosszuk meghaladja az 50 ezer kilométert.

A ma viszonylag épségben látható és turisták által látogatott Nagy Fal az 1368 és 1644 között uralkodott Ming dinasztia idején épült. Az északkelet-kínai Liaoning tartományból indul és a Góbi-sivatag homokjában vész el. Hossza 7 ezer 300 kilométer.

Kínában időről időre hírt adnak az újabb és újabb felfedezésekről. A régészeti feltárások nyomán mind inkább kiderül: az 1987 óta a világörökség részét képező Nagy Falnak még mindig “nincs vége”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ a felfedezésről (Archeology News Network)
Tudj meg többet a kínai Nagy Falról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik