Tudomány

Vért izzadtak a császár lovai

Nyolcvan ló csontjait találták meg a kétezer éve élt kínai császár mauzóleumának a feltárásakor.
Kapcsolódó cikkek

A “mennyei lovak” maradványait a Senhszi tartományban fedezték fel, a leletek nyomán ismét a figyelem középpontjába kerültek a Közép-Ázsiából származó, “vért verejtékező mennyei lovakról” szóló ősi legendák.

A csontvázakat két áldozati gödörben találták a Nyugati Han-dinasztia (Kr.e. 202-Kr.u. 8.) uralkodójának, Vu-ti császár (Kr.e.156-K.e. 87) mauzóleumában Hszinping városában.

Az áldozati gödröket Jang Vu-csan régész irányításával 2009 szeptemberében kezdték el feltárni, ám a leletekről eddig az archeológusok alig hoztak valamit nyilvánosságra.

Mindkét áldozati gödör egy-egy hatalmas barlang, amelyekben 20-20 nagy “üreget” alakítottak ki, ezek bejáratát két-két mén és egy agyagkatona őrizte.

Jang Vu-csan tájékoztatása szerint a lovak maradványait DNS-vizsgálatoknak vetik alá, hogy megállapítsák, milyen fajtáról van szó. Mint a régész kifejtette, a leletek nyomán ismét az érdeklődés központjába kerülnek a vért verejtékező mennyei lovakról szóló ókori legendák.

A hagyomány szerint Vu-ti császár tetemes jutalmat ajánlott fel annak, aki szerez számára egyet a Közép-Ázsiában tenyésztett titokzatos hátaslovakból, amelyek nagy ritkaságnak számítottak Kínában.

MIÉRT VEREJTÉKEZTEK VÉRT A LOVAK?

A “vért verejtékező mennyei lovakat” a 3000 éves akhal-teke türkmén fajtaként azonosították. Ez a világ egyik legrégebbi és legsajátságosabb lófajtája.

A gyorsaságáról és állóképességéről híres fajta “vért verejtékező” elnevezés onnan ered, hogy a lovaknak nagyon vékony a bőre és az erek átlátszanak rajta. Megerőltetés során az erek kidagadnak, meg is sérülhetnek és a vér összekeveredhet a valódi izzadsággal, így olybá tűnik, mintha vért izzadna a ló.

A tradíció szerint hét takaróval kellett letakarni a lovakat bőrük érzékenysége miatt, és ezeket csak este, vagy versenyek alkalmával vették le.

A legendák szerint Dzsingisz kánnak is akhal-teke (tekini) fajtájú hátaslova volt. Vu-ti császártól származik a legkorábbi kínai írásos említés az akhal-teke fajtáról, “mennyeinek” nevezve hátaslovát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az akhal tekini lovakról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik