Tudomány

Lehetséges az egyirányú hangszigetelő

24.hu
24.hu

2011. 05. 06. 08:20

Képzelj el egy szobát, melyben egy zenekar játszik. A szomszédok nem hallják a zenét, de a zenekar hallgatózhat, miről csevegnek a falon túl.
Korábban a témában:

Két olasz fizikus Guilio Casati és Stefano Lepri Firenzében a nemlineáris és komplex fizikai rendszerek kutatói elméletben leírták annak az anyagnak a felépítését, amely végre megoldaná a hangos hobbit kedvelők vágyát, hogy ne hallja senki kívülről, mit csinálnak.

A hangnémító fal hasonlóan működne, mint a rendőrségi egyirányú tükrök, amelynek az egyik oldalán látható, hogy mi történik a szobában, a másik oldalán pedig visszatükröződik a fény.

A különleges hangszigetelő alapja az aszimetrikus akusztika – azaz a hanghullámok terjedése – nem lineáris rendszerben. A hanghullámok a különleges rétegeken csak az egyik oldalon tudnának áthatolni, a másik – nem lineáris – oldalán, belépnének ugyan az anyagba, de váratlan módon elkanyarodnának.

Az olasz fizikusok elméletüket a Physical Review Letters folyóiratban tették közzé. Tanulmányukban matematikailag bizonyítják, hogy egy nap metaanyagokból gyártható lesz a koncertszervezők és a zenekarok álma, a különleges egyirányú “hangfogó”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Riport az egyirányú hangnémító falról (Discovery News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.