Tudomány

Magyar filmet forgatnak a világ legnagyobb állatáról

A magyar tengeri expedíciók történetében úttörő vállalkozás indult a múlt héten. A kutatóhajón az ámbráscetek kommunikációját is rögzítik.

Május elsején, az Azori-szigeteki Horta kikötőjéből kifutott a nyílt óceánra a The Explorer magazin és a Kék Bolygó Egyesület által közösen szervezett Első Magyar Ámbráscet Expedíció kutatóhajója, a Femme Fatale óceánjáró vitorlás.

A magyar tengeri expedíciók történetében úttörő és egyedülálló vállalkozás célja, a világtenger legnagyobb húsevő ragadozójának, rekorder mélymerülőjének, az akár 20 méteres hosszúságot és 40 tonnás testtömeget is elérő nagy ámbráscet – Physeter macrocephalus – életmódjának megfigyelése.

A csapat tudományos adatokat gyűjt az óceán egyik legtitokzatosabb cetféléjéről, valamint dokumentumfilmet forgat róluk, és az Azori-szigetek vizein honos más cetfajokról.

A két hetes kutatóúton elsősorban a társas életmódot folytató ámbráscetek szociálbiológiáját vizsgálják, ezen kívül egyedszámlálást, és az ámbráscetek merülési technikáit tanulmányozzák. Az expedíció munkatársai hidrofon segítségével rögzítik az állatok egymásközti kommunikációját.

PARFÜMKÉNT ISMERŐS A BETEG PÉLDÁNYOK SZAGA

A nagy ámbráscet 160 méter hosszú belében kiválasztódott ámbrát korábban gyógyító csodaszernek használták. A mázsás súlyú tömbökben képződő, viaszhoz hasonló szürke, rendkívül erős és jó illatú anyagot valószínűleg a beteg állatok termelik, ezt használják parfüm készítésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kifutott az Atlanti-óceánra az Első Magyar Ámbráscet Expedíció (Explorer Online)
Tudj meg még többet a nagy ámbráscetről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik