Tudomány

Egészségesebb cigi: titanát nanofilterrel

A jövő dohányosai kevésbé betegedhetnek meg. Kínai kutatók kifejlesztették az eddigi legtökéletesebb "cigarettacsikket".

A jelenlegi cigaretták szűrői 95 százalékban cellulóz-acetátból készülnek. Ez az anyag elnyeli a nikotin, kátrány és a cigaretta égése közben keletkezett úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének egy részét, azonban így is elég káros összetevő jut az emberi szervezetbe ahhoz, hogy bizonyítottan ártson, többnyire tüdő- és szájüregi rákot okozva.

Mingdeng Wej és csapata a Fuzhou Egyetemen a Fujian Dohánycéggel együttműködve titanát nanocsövekből épülő dohányfüstöt szűrő filtert készített. A titanát nanocsövek tulajdonságai kedvezőbbek az eddigi filtereknél a korábban erre a célra fejlesztett szén nanoszűrőknél.

A titanát szűrő előállítása olcsó, így a jövőben lehet esély arra, hogy felváltsa a cigarettagyártásban a hagyományos cellulóz-acetátot. A dohányzás az új filter hatására természetesen nem válik ártalmatlan szenvedéllyé, csak éppen kevesebb káros anyag jut a szervezetbe, mint a jelen cigarettáinak elszívása után.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a titanát cigarettafilterről (PhysOrg)
Tanulmány az új szűrőről (Chemical Communications)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik