Gazdaság

Az is ráfizethet, aki nem dohányzik

A dohányzástilalom a szaktárca szerint 17-25 milliárdos jövedékiadó-kiesést hozhat.

Ellentétben az ipar állításaival − mondják az Országos Egészségfejlesztési Intézetnél (OEFI) −, több mint száz vizsgálat eredményeinek nemzetközi áttekintése alapján megállapítható, hogy a dohányfüstmentesség bevezetésének semleges vagy pozitív gazdasági hatása van – írja a Napi Gazdaság.

A lap birtokába került minisztériumi vonalvezető szerint a dohányzás szigorú tiltása révén 13−25 milliárd forint jövedéki adó is kieshet a költségvetésből. Ehhez további 4,5−8,5 milliárd forint áfa is kapcsolódik, vagyis a szigorítás miatt a teljes várható kiesés 17,5−33,5 milliárd forint lehet. Más kérdés, hogy ezt az összeget a fogyasztók valószínűleg elköltik s nem befektetik − hiszen eleve el akarták költeni −, vagyis az áfabevétel más termékekre rakódva végül is visszafolyik az államkasszába, tehát ami valóban mínuszként jelentkezik, az a jövedéki adó. A kieső jövedékiadó-bevétel a teljes idei évre tervezett 881 milliárd forintnak az 1,5−2,8 százaléka.

Azonban jócskán vannak pozitív hatásai is a tilalomnak. A szakirodalom megállapítása szerint már néhány hónappal a dohányfüstexpozíció-ellenes törvények bevezetése után a szívinfarktus miatti kórházi esetek száma 15−30 százalékkal csökken. A szaktárcánál csak ennek következtében kétmilliárd forintos megtakarításra számítanak.

AJÁNLOTT LINK:

Az is csúnyán ráfizet, aki nem dohányzik – itt vannak az adatok (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik