Tudomány

2100-ra másfél métert emelkedhet a tengerszint

Ilyen léptékű változás fenyegetné London és Sanghaj, Banglades és Florida partjait, a csendes-óceáni szigeteket.

A nyolc államot tömörítő Arktiszi Tanács által támogatott, oslói székhelyű Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program – AMAP – szerint a világ tengereinek szintje 0,9 és 1,6 méter között emelkedhet az évszázad végére.

Ehhez nagy mértékben hozzájárul az Északi-sark gleccsereinek és a sarki jégnek az olvadása, valamint a grönlandi jégtakaró fogyatkozása. Az emelkedés jósolt mértékét 1990-es szintekből számították a szakemberek.

A felsorolt elemek olvadása 2003 és 2008 közötti megfigyelések szerint több mint 40 százalékban vette ki részét a tengerszint évenkénti 3-3,1 milliméteres emelkedéséből.

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága legutóbbi – 2007-es – átfogó jelentésében még azt vetítette előre, hogy a világ tengerei 18 és 59 centiméter közötti léptékben emelkedhetnek 2100-ra. Akkor azonban nem vették számításba egy felgyorsuló sarkvidéki olvadás lehetőségét.

“Aggasztó, hogy a legfrissebb eredmények sokkal magasabb tengerszintet jövendölnek, mint amit eddig vártunk” – jegyezte meg Connie Hedegaard, az Európai Bizottság éghajlatváltozás kérdéseiért felelős biztosa.

Az AMAP tanulmányának elkészítésében több száz szakértő vett részt. A szervezet szerint voltak jelei annak, hogy az olvadás felgyorsult. Az összefoglalóból kiderül, hogy a Jeges-tenger nyaranta már 30-40 év múlva teljesen jégmentes lehet.

Az Északi-sarkvidéken a világátlagnál kétszer nagyobb az olvadás mértéke. A hőmérséklet 2080-ra 3 és 7 fokkal lehet magasabb ősszel és télen – mutattak rá a szakemberek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program honlapja (AMAP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik