Tudomány

A nőstény kutyákat nem könnyű becsapni

A Bécsi Egyetem tudósai azt állítják, a kan kutyák inkább az orruk után mennek, a nőstények pedig előtte gondolkodnak.

Ha egy labda mérete varázsütésre megváltozik a kutyák szeme előtt, a nőstények észreveszik a trükköt, a hím kutyák azonban nem. A kutatók ebből arra következtetnek: a kan kutyákat a szaglásuk irányítja, míg a nőstények a látást helyezik előtérbe.

A Bécsi Egyetem kognitív tudományokkal foglalkozó biológusa Corsin Müller és munkatársai 25 hím és 25 nőstény kutya gondolkodását tesztelték. Amikor egy kutya a laborba jött, két labdával játszottak vele. Az egyik akkora volt, mint egy teniszlabda, a másik pedig, mint egy sárgadinnye.

A játék után a kutya és gazdája elhagyta a termet. A kutató eközben előkészítette a kísérleti szobát. Egy paravánt állított föl, amely mögé a labdákat guríthatta. Visszatérve a kutya gazdájának bekötötték a szemét, hogy ne befolyásolja az állatot.

A paraván mögött a kis labda bújt el, de már a nagy jött elő, és fordítva. Így a kutya számára úgy tűnhetett, a labda 36 másodperc alatt összement vagy éppen megnőtt. A nőstény kutyák érzékelték, hogy valami nincs rendben, és sokkal hosszabb ideig nézték a labdát, mint hím társaik. A hímeknek nem tűnt fel a méretkülönbség.

A tudósok arra következtetnek, evolúciós okai lehetnek az eb agyműködése ilyen mértékű nemi eltérésének. A nőstény kutyáknak egyalomnyi kiskutyát kell megkülönböztetniük, tehát jobban támaszkodnak a látottakra, mint az orrukra, az illatuk alapján könnyen összekevernék a csemetéket egymással.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kísérlet a kutyákkal videóval (Science)
A kutyák viselkedésének kutatása Magyarországon (ELTE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik