Tudomány

A nőstény kutyákat nem könnyű becsapni

24.hu
24.hu

2011. 04. 27. 10:40

A Bécsi Egyetem tudósai azt állítják, a kan kutyák inkább az orruk után mennek, a nőstények pedig előtte gondolkodnak.
Korábban a témában:

Ha egy labda mérete varázsütésre megváltozik a kutyák szeme előtt, a nőstények észreveszik a trükköt, a hím kutyák azonban nem. A kutatók ebből arra következtetnek: a kan kutyákat a szaglásuk irányítja, míg a nőstények a látást helyezik előtérbe.

A Bécsi Egyetem kognitív tudományokkal foglalkozó biológusa Corsin Müller és munkatársai 25 hím és 25 nőstény kutya gondolkodását tesztelték. Amikor egy kutya a laborba jött, két labdával játszottak vele. Az egyik akkora volt, mint egy teniszlabda, a másik pedig, mint egy sárgadinnye.

A játék után a kutya és gazdája elhagyta a termet. A kutató eközben előkészítette a kísérleti szobát. Egy paravánt állított föl, amely mögé a labdákat guríthatta. Visszatérve a kutya gazdájának bekötötték a szemét, hogy ne befolyásolja az állatot.

A paraván mögött a kis labda bújt el, de már a nagy jött elő, és fordítva. Így a kutya számára úgy tűnhetett, a labda 36 másodperc alatt összement vagy éppen megnőtt. A nőstény kutyák érzékelték, hogy valami nincs rendben, és sokkal hosszabb ideig nézték a labdát, mint hím társaik. A hímeknek nem tűnt fel a méretkülönbség.

A tudósok arra következtetnek, evolúciós okai lehetnek az eb agyműködése ilyen mértékű nemi eltérésének. A nőstény kutyáknak egyalomnyi kiskutyát kell megkülönböztetniük, tehát jobban támaszkodnak a látottakra, mint az orrukra, az illatuk alapján könnyen összekevernék a csemetéket egymással.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kísérlet a kutyákkal videóval (Science)
A kutyák viselkedésének kutatása Magyarországon (ELTE)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.