Tudomány

Hogyan segíthet a tengeralattjáró a szélütésen?

24.hu
24.hu

2011. 04. 26. 07:34

Egy chicagói orvoskongresszuson forradalmi új műszert mutattak be, mellyel az agyvérzések fajtáit is megkülönböztethetik.
Korábban a témában:

Egy chicagói orvoskongresszuson Kieran J. Murphy professzor mutatta be azt a forradalmian új műszert, mellyel az agyi vérzések különböző változatai is megkülönböztethetők ugyanezen technika alkalmazásával.

Amerikai nyugalmazott tengeralattjárós szakemberek segítették az agyi diagnosztikával foglalkozó orvosokat abban, hogy kidolgozzák a szélütés különböző formáit néhány perc alatt megbízható módon diagnosztizáló műszert, amely akár a hazabocsátott, de további megfigyelésre szoruló betegnél otthon is alkalmazható.

A katonai tengeralattjárók műszerei érzékelik a vízben áramló rezgéseket és a hozzájuk kapcsolódó számítógép pontosan jelzi, hogy bálna úszik a hajó felé, vagy ellenséges tengeralattjáró közeledik.

A beteg fejére erősített lemezek mérik az agy lüktetését, mely a verőerek működésének eredménye, és ha ez bármilyen módon szabálytalanná válik, mint a tengeralattjárót megközelítő ismeretlen tárgy következtében a víz rezgése, a műszerhez kapcsolt számítógép azonnal jelzi a változást.

A műszer érzékenyen teszi láthatóvá, ha az agyszövet valahol megduzzad vagy bevérzik, a mentő megérkezésekor máris fölszerelhető, így a mentőautó kórházba érkezésének idejére a benti személyzet bármilyen szükségesnek tűnő beavatkozásra fölkészülhet. Ilyenkor minden perc számít, amivel az esemény bekövetkezése utáni időt lerövidíthetik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a szerkezetről (Science Daily)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.