Tudomány

Robinson (f)eltűnik – Megjelenik Defoe regénye (1719)

Anglia, április 25. – A világirodalom egyik legtöbbet át- és feldolgozott regényét, a Robinson Crusoe-t ezen a napon fejezte be Daniel Defoe.

Daniel Defoe-nak (aki eredetileg csak Foe volt, de nevét megtoldotta, hogy nemesibb hangzása legyen, mert politikai pályára lépett) több mint 500 könyve jelent meg, de egész pályafutása erről az egyről ismert. Ő volt az első angol regényíró (1660 és 1731 között élt).

Kereskedőként körbehajózta a Földközi-tengert, igazi kalandor volt, csekély műveltséggel. Politizálása (és egy röpirat) miatt gyakran bajba került, egy alkalommal mindkét fülét megcsonkították, börtönbe zárták, ezután lett népszerű. Újságíróként publicisztikákat írt, a regényei nélkül is maradandót alkotott volna ezekkel.

Luis Bunuel 1954-es filmjének egy részlete:

Robinson Crusoe (a regény eredeti címe: Robinson Crusoe élete és különös, meglepő kalandjai) története valódi eseményeken alapszik (és itt nem pusztán személyes kalandos útjaira gondolunk). Egy skót tengerész (Alexander Selkirk) valóban egyedül maradt életben 1704-ben, miután a vihar összetörte a hajójukat. Négy évet élt egy szigeten, amíg rátaláltak.

Defoe annyiban változtatta meg a sztorit, hogy főszereplője kereskedő „lett” – Selkirk és Defoe többször is találkoztak, mielőtt az író megírta a regényét. Robinson kitartása, fizikai ereje, leleményessége, méltóságának megőrzése példaértékű volt a polgárság számára – egyébként is szeretett nevelni regényeivel Defoe, akit azért kedveltek, mert szereplői olyanok voltak, mint a polgárosodó Anglia lakói.

A Számkivetett – Tom Hanks Robert Zemeckis filmjében:

A regény szerint Robinson Crusoe 18 (24?) év után rabul ejt egy vadembert, aki a szolgálója lesz (megtanítja öltözni, viselkedni, angolul), őt magát pedig 28 év 2 hónap és 19 nap után találják meg. A vadembert Pénteknek nevezi el, mert pénteken talált rá.

A regényt többször is átírták, átdolgozták (sok volt benne az erkölcsi prédikáció), és több filmfeldolgozás is készült belőle (Luis Bunueltől Robert Zemeckisig).

Egy újkori film előzetese:

Robinson Crusoe nevét viseli egy sziget is (1966-tól) a Csendes-óceán Chiléhez közel eső részén. A Juan Fernandez szigetcsoport része. Egy másik közelben lévő sziget Alexander (Alejandro) Selkirkről lett elnevezve. Érdekesség, hogy a Robinson Crusoe szigeten pár évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű nemesfémet fedeztek fel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Daniel Defoe élete (literatura.hu)
A Juan Fernandez szigetek
Kincsek a szigeten (geographic.hu)
Egy film a történetről (port.hu)
Egy játékprogram
Robinson Crusoe története (doksi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik