Tudomány

Kanyarójárvánnyal küzd Európa

Az utóbbi hónapokban a kontinens 33 országában több mint 6500 megbetegedést észleltek, az esetek háromnegyedét Franciaországban jelezték.

Franciaországban januártól márciusig 4937 esetet jelentettek, miközben a 2010-es évben összességében 5090 megbetegedést regisztráltak. “Ez finoman szólva is jókora szám” – fogalmazott Rebecca Martin, a szervezet szakértője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint különösen a 10 és 19 évesek között sokan nem kaptak oltást. Ahhoz azonban, hogy hasonló járványokat el lehessen kerülni, a lakosság 90 százalékát be kell oltani – mutatott rá a WHO.

Franciaország mellett Spanyolországból is sok esetet jeleztek. Andalúziában a kanyaró két nagy hullámában hatszázan betegedtek meg október óta. Svájcban is növekedett a kanyaróban szenvedők száma, 2010 végén 321 esetről tudtak, a legtöbben az alpesi ország francia határvidékén, Genf kantonban kapták el a kórt.

A WHO tagországai április 23-tól március 30-ig európai oltási hét keretében akarnak a betegség további terjedését hátráltató intézkedéseket megvitatni. Az idei kampányban több mint ötven ország vesz részt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a kanyaróról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik