Tudomány

Föld napi érdekességek

A csapból is a környezetvédelem fontossága folyik a mai napon. Lehet-e a Föld napja több ennél?

A Föld napját Magyarországon a rendszerváltás óta 1990-től rendezik meg évente április 22-én. Azonos a dátumon, mint amelyen egykor VIII. Henrik trónra lépett, 1989-ben feloszlott a KISZ, Kulin György az egyik legjelesebb magyar ismeretterjesztő csillagász meghalt, Lenin és a brazil focista Kaká pedig megszületett.

Az ünnep ötlete Denis Hayes – később alternatív energiaforrásokkal foglalkozó – egyetemi hallgatótól ered, aki 1970-ben indított mozgalmat a bolygó védelmében.

Évek óta ezen a napon adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról. Több mint 125 országban környezetvédelmi akciókat szerveznek.

Aki unja, hogy a csapból is az folyik, hogy hogyan védhetnénk meg bolygónknak azoknak ajánlott a Ha Érdekel blog Föld napi érdekességeit összegyűjtő bejegyzése. Ebből kiderül, hogy Tubby, a brit labrador megrögzött híve a környezetvédelemnek, úgy is, hogy nem tud róla. Az eb hasznos szokása a műanyagpalackokat fogaival összelapítani, majd gazdájának hazavinni.

A szemétből gyúrt golyó több mint 36700 műanyag zacskóból áll.

A legzöldebb város a szaúd-arábiai Masdar City, a település 100-ban saját maga fedezi energiaszükségleteit napenergiából és szélerőművekből. A városból nem járnak autók, így nincs széndioxid kibocsátás. A szennyvizet is újrahasznosítják. A tömegközlekedés 4-5 fős intelligens tisztán elektromos kabinokkal folyik.

A legtöbb fa, amit egyetlen óra alatt el lehet ültetni 26422 facsemete! Egy hónap alatt több, mint kétmillió fémdoboz gyűlt össze egy Dél-Afrikai szemétgyűjtési akcióban, 82 tonna fém. Ekkora fémkupaccal már bárki beléphetne boldogan beléphetne a milliomos táborába. További érdekességek a Ha érdekel blogon.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ha érdekel blog
Föld napja (Wikipedia)
Föld Napja Alapítvány

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik