Tudomány

Nyilvánosak a WISE teleszkóp képei

Administrator

2011. 04. 18. 14:38

A hideg, porlepte objektumokat is érzékelte. Ott is lefotózta a kozmoszt, ahol a hagyományos távcsövek már nem látnak semmit.
Korábban a témában:

A 14 hónappal ezelőtt indított műholdnak az volt a célja, hogy a 3-25 mikrométeres infravörös tartományban fényképezze végig a Földről látható teljes égboltot, és az elkészült égbolttérkép katalógusként szolgáljon majd a jóval részletesebb felderítésre képes, szintén infravörös tartományban működő James Webb űrteleszkóp számára.

A WISE küldetése alatt másfélszer fényképezte végig az égboltot, és több mint 2,5 millió darab 1 megapixeles fényképet készített.

A NASA WISE oldalán a teljes felvételsorozat kevéssel több mint felét hozták nyilvánosságra, a teljes égboltfényképet jövő tavasszal mutatják be a nagyközönségnek.

A WISE tavaly októberben fogyott ki a hőérzékeny műszereinek működéséhez szükséges hűtőközegből, így a műholdat a távoli objektumok helyett a Föld közeli kisbolygók és üstökösök megfigyelésére állították. Az így szerzett információkkal a kutatók azt számolhatják ki, hogy esetleg mely égitestek jelenthetnek potenciális veszélyt a Föld számára.

Az űreszköz küldetése februárban ért véget, ekkor a földi irányító központ végleg kikapcsolta a műholdat. Az eredményekkel a kutatók már most is elégedettek, mert a WISE felvételei több százszoros felbontást adnak az 1983-ban felbocsátott és tíz hónapon át működtetett IRAS felvételeihez képest.


AJÁNLOTT LINKEK:

A WISE weboldala (NASA)
A WISE űrteleszkóp küldetése (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.