Tudomány

Felhőkarcolók a Horthy-korszakban?

24.hu
24.hu

2011. 04. 18. 12:04

A Belgrád rakparton ma egy mini Empire State Building állna, ha nincs a II. világháború.
Korábban a témában:

Teljesen másképpen festene Budapest, ha megépült volna a 130 méter magas Magyar Történelem Tornya, vagy Rókus Kórház helyére egy toronyházat húztak volna fel.

A Gödör helyére 80 méter magas Városháza törne az ég felé. A Lágymányosra a tudomány felhőkarcolóját tervezték egy szórakoztató épületkomplexummal egybekötve, az úgynevezett Fiatalság Városa nevű városrészben. Egy tízemeletes újságpalota ma a Blaha Lujza téren magasodna.

Magyarországot sem kerülte el a felhőkarcolók láza az 1920-as, 1930-as években, csak Budapesten a nagyra törő építészeti álmok sohasem válhattak valósággá pénzügyi, történelmi és művészettörténeti okok miatt.

A fel nem épült budapesti felhőkarcolókkal Falanszter blog bejegyzése foglalkozik részletesen, rengeteg képpel illusztrálva.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Horthy-korszak meg nem épült felhőkarcolói (Falanszter blog)
Rövid cikk a felhőkarcolókról (HVG.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.