Tudomány

Legenda vagy valóság: szexre csábító ételek

Van amelyik halált okozhat, de akad olyan is, amely tényleg hatásos.

Növényi és állati eredetű anyagok, fűszerek és gyógynövények vágyfokozó hatását tekintették át kanadai kutatók több tucat tanulmány alapján. Az afrodiziákumok vagy vágyfokozók olyan anyagok, melyek növelik a nemi vágyat, a libidót.

Kilenc tanulmány szerint a nyugat-afrikai johimbe fa kérge is segítette a szexuális funkciókat, ám fogyasztásának következményeként más típusú merevség jelentkezhet, mint amilyenre a férfiak vágynak – súlyos görcsöket, sőt halált okozhat.

Állatkísérletek tapasztalatai alapján a szerecsendió, szegfűszeg, fokhagyma és a gyömbér és legalább közepesen hatékony.

Az alkohol oldja a szexuális gátlásokat, ám csökkenti a teljesítőképességet. Az ecstasy növelheti a taktilis, tapintási érzékelést, ezáltal hozzájárulhat a szexuális élvezet emeléséhez, ám az alkoholhoz hasonlóan ronthatja az erekciót és késleltetheti vagy megakadályozhatja mindkét nem esetében az orgazmust.

A sáfrány vágyfokozó tulajdonságait először patkányokon tesztelték, a kivonat emelte a hím állatok merevedésének gyakoriságát. Humán tanulmányokban merevedési zavarral küzdő férfiaknál próbálták ki, és kis mértékben hatékonynak találták, miközben mellékhatásokat nem tapasztaltak.

A panax ginseng több humán tanulmány szerint is hatékonynak bizonyult merevedési zavarok kezelésénél. A ginseng ezen túlmenően emelte a szexuális vágyat és az élvezetet is mind a két nemnél, ezért a ginseng lehet az első a természetes afrodiziákumok közül, melynek hatása igazolt, mindazonáltal a kutatók szerint nagyobb létszámmal készülő tanulmányokra is szükség van még ehhez. A ginseng vélhetően a Viagrához hasonlóan fejti ki hatását: ellazítja az izmokat és javítja a genitális régió vérellátását.

A perui maka gyökér is sok hasznos tápanyagot tartalmaz, és a vérkeringés javításával növelheti a szexuális teljesítményt.

Rossz hír viszont, hogy a tanulmányok nem igazolták az osztriga és a csokoládé vágyfokozó hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik